Experiències
Ruta al Centre de Pineda de Mar “de la terra al mar”
Cultural
Ruta al Centre de Pineda de Mar (de la terra al mar)
-
-
Aquesta ruta actuament no és guiada, la pots fer pel teu compte seguint el mapa que trobaràs al flyer.
-
Contacta amb nosaltres per més informació
Gaudeix de la "Ruta al centre de Pineda"
Església de Santa Maria
Cal Jalpí
Can Jalpí era la residència dels notaris de Montpalau, que durant molt de temps va estar sota la propietat de la família Coll.
Cal Sant Pare
Casal format per la unió de dos edificis. L’edifici conserva elements originals, com la porta dovellada, finestres dovellades al primer i segon pis i i una finestra gòtica al primer pis.
Ca l'Horta i Can Guinart
Situades al carrer Ciutadans 8 i 10 respectivament, conserven finestres gòtiques biforades. Cal destacar també les finestres dovellades laterals de Can Guinart i el portal original de ca l’Horta.
Cal Benet
Casa entre mitgeres del segle XV-XVI. Destaca el portal dovellat i el finestral d’estil gòtic flamíger, que conserva un relleu escultòric a la llinda.
Can Piaixa - Can Ragull
Edifici del segle XV -XVI .Destaquen les finestres gòtiques flamígeres del primer pis amb querubins esculpits.
Creu de Terme de Can Quintana
Creu monumental de pedra que servia per a marcar els límits territorials urbanitzats de la parròquia. D’estil gòtic i construïda al segle XIV, està situada en un pati particular degut al creixement urbanístic posterior a la seva instal·lació. Durant la guerra civil la família Quintana la va amagar perquè no fos destruïda, restituint-la l’any 1948.
Biblioteca Popular
Edifici noucentista construït el 1922, de planta única. Va ser construïda sota el mandat de l’alcalde Manuel Serra i Moret i dins el projecte de creació de biblioteques públiques de la Mancomunitat de Catalunya.
Carrer del Mar
Carrer obert l’any 1499 que connectava la vila de Pineda amb la platja, per tal d’afavorir el pas de veïns i de mercaderies per via marítima. Fins al segle XIX només els extrems del carrer estaven urbanitzats i la part del centre estava destinada a camps de conreu. La part baixa del carrer, que corresponia al barri de pescadors, era coneguda com a Raval de Mar.
Raval de Mar
Cases de pescadors, amb cuina a la planta baixa, habitació al primer pis i dos patis, un a la part del darrere i l’altre a la part del davant. Aquest pati davanter permetia ampliar la casa-cuina fins a la línia del carrer si la situació econòmica ho permetia. Aquesta part del carrer de Mar dita Raval de Mar es va urbanitzar a partir de mitjan segle XVIII, un cop els pirates deixaren de representar un perill per als residents.
Cal Coronel
Casa d’estil neoclàssic de l’any 1870, construïda per Fernando de Gispert, un coronel retirat. La construcció de la casa s’emmarca en la creació del primer eixample de Pineda, que sobrepassa dels límits de la primera urbanització al voltant del camí Ral
Ermita de Sant Antoni
Ermita edificada al segle XVIII per protegir els viatgers que venien pel camí Ral des de Girona. A l’interior es conserva un altar d’estil barroc. Destaca l’espadanya o campanar de paret i un vitrall a l’ull de bou de l’artista Joan Vila Grau.
Plaça de Catalunya
Edifici noucentista del 1917, obra de l’arquitecte Puig Boada. Es va construir per a substituir l’antiga casa de la Vila del segle XVIII, que allotjava l’ajuntament, una carnisseria, la presó i un hostal.
Can Comas
Masia del segle XVI, de planta baixa i dos pisos. Actualment és la seu de la Fundació Tharrats i ocupada per l’Àrea de Cultura, la façana és un poema visual que instal·là Mariscal al 2006.